Tuli vain mieleen... Koska on Rovaniemellä viimeksi yleistensarjojen yleisurheilun SM- kilpailu järjestetty?..
Paniko kysymys kynsimään päätä?. No kyllähän met vanhemmat urheiluhullut tuokin muistetaan.
Elettiin vuotta 1982 kun Rovaniemellä järjestettiin B-mestaruuskisat, sen verran oli kompaa kysymyksessä mukana.
Aikoinaan kun juoksijoita oli paljon ja tulostaso Kalevankisaan vaati kovia tuloksia, järjestettin vähän heikoimmille urheilijoille B mestaruuskisoja, tosin niihinkin taisi olla kovemmat tulosrajat kun nykyisiin SM kisoihin.
B-mestaruuskisat taidettiin järjestää viimeisen kerran vuona 1994 Raahessa, (muistaakseni), silloin kisailijoiden määrät olivat jo niin vähentyneet että kaksien kisojen järjestämiseen ei tarvetta katsottu olevan.
Ei niissä Rovaniemellä järjestetyissä kisoissakaan osanotto mitenkään runsasta ollut, totuushan on, että etelästä on paljon pitempi matka pohjoiseen, kun täältä etelään.
Pitempiä juoksumatkoja kisassa hallitsi Oiva Jussi (5000 m) 15:00:47 (10 000 m) 30:46:41. Esteissä vahvin oli Raimo Vanha 9:01:24
Kalevankisoja on tullut seurattua niin että silmät verestää.
Vai onko sitä tullut hulluna humalassa kylillä riehuttua.
On tainnut se silmä vain tykätä kyttyrää silmälääkärilläkäynnistä, olisiko silmänpaineiden mittauksen oireistoa.?.
Lenkilläkäynti on ollut aika nihkeää, jotenkin se väsyttää, ei kai se enää viikontakainen puolikas voi väsyttää. Tai mistä sen tietää vanhat kantturat on huonoja palautumaan.
En tiedä miten sen sanoisi sivistyneesti, mutta entisenä hölkkäharrastajana ja Sm-kisoissakin juosseena voin tuntea suurta helpotusta, ettei nykyään taso ole edes sama kuin se oli n. 15 vuotta sitten. Kun katsoin eilistä naisten kymppiä, niin en millään voinut välttyä siltä ajatukselta, että Lapista ei löydy kunnollista juoksuvalmennusta. Saatiin taas yksi potentiaalinen kestomenestyjä pilalle pysyvästi, jos ei tule joku puhumaan järkeä esimerkiksi juoksutekniikan kehittämisen suhteen. Voihan se toki olla niinkin, ettei motivaatiota brutaaliin harjoitteluun vain enää Johannalta löydy kuten vielä vuonna 2016. Silti kaksi ja puoli minuuttia omasta ennätystasosta on lohdutonta kertomaa, ja suosittelisin lopettamista. Itse juoksin kaikissa mahdollisissa olosuhteissa melkein samoja aikoja, mutta ilmeisesti siinä auttaa yli 70 millin luontainen hapenottokykyni.
VastaaPoistaKalevan kisat käytiin, tulostaso nyt oli sanoisinko heikohko, Aaro Kangas nakkeli kyllä rautapalloa ihan hyville metriluvuille, ja olihan naisten pika aidat ihan kivaa taistelua kohtuu hyvin tuloksinkin.
VastaaPoistaEniiten minua ilahdutti se että joissain lajeissa (useissakin) löytyi nuoria yrittäjiä ihan kärkisijoillekkin, kuten esim. viisiottelun Saaga Vanninen.
Olihan mukana iäkkämpiäkin urheilijoita, ja hyvä näin jos tulostaso riittää kisoihin pääsyyn ja siellä pärjäämiseen niin se on vain nuorempien häpeä, jos jää iäkkäimpien rökitettäväksi.
Toivottavasti kisoja löytyy viellä syksymmällekkin ja ensikesä voitaisiin urheilla ilman korona tai muita rajoittavia uhkia vailla.
Minä taasen taasen kehoitaisin kaikkia jatkamaan kilpaurheilua yleisurheilu on hieno laji.
Vanhempanakin vielä pärjääviä odotan näkeväni jatkossakin Kalevankisojen tulos ja palkintopallilla, sehän on vain nuoremmille merkki että harjoitella voisi enemmän ja tehokaamminkin.
Juoksu vain on kaikista urheilulajeista haastavin, ei vain fyysisesti vaan myös henkisesti. Vaatii kovaa kanttia jatkaa vielä päälle nelikymppisenä totista harjoittelua. En itse voi kuvitella kykeneväni moiseen, ja onhan tuo homma jo nähtykin aikanaan. Ei oikeastaan koskaan ole ollut sellaista intohimoa mihinkään tuloksen tekoon urheilussa, ja sitä juuri kaikista eniten tarvitaankin. Jonkinlaisessa kunnossa pysyminen on kuitenkin ylivoimaisesti tärkeintä ja että säilyy henkinenkin tasapaino.
VastaaPoistaVaikuttaa ainakin päällisin puolin siltä, että nykyisillä nuorilla on pää kunnossa, siis kun katsoo näitä parikymppisiä yleisurheilijoita. Se on ihan hyvä pohja kehittyä ainakin omalle huipputasolleen, vaikka maailman huippu jääkin saavuttamatta.