lauantai 4. syyskuuta 2021

En tykkää.

Tilastojen ja ennätysten tarkkailun kannalta on ikävää kun joissakin kisoissa chippiajat laitetaan loppuajoiksi.


Virallinen aikahan on lähtömerkistä maaliintuloon käytetty aika, ei lähtölinjan ylityksen ja maaliintulon välinen aika.
Tämänpäiväisessä Ruskamaratonin kisassakin oli tapauksia että aikaisemmin maaliintulleen loppuaika oli huonompi kun seuraavana maalilinjan ylittäneellä.
Näinollen aikaisemmin maaliintullut olisi hävinnyt kisassa myöhemmin maaliintulleelle, jos olisivat kilpailleet samassa sarjassa.
Onneksi kuitenkin olivat erisarjan juoksijoita.
Väliaikalähdöt on asia erikseen, kyllä yhteislähdössä aina tulojärjestys määrää sijoituksen.

Tällaiselle eri tilastojapitävälle aiheuttavat harmaitahiuksia kaljuun päähän, ja kun kammatkin on jo tullut heitettyä roskiin ajat sitten.

Juoksijalehdenkin maratontilastossa nykyään ajat näyttävät olevan nettoaikoja. 
Onneksi tilastopajan ajat sentään ovat virallisia aikoja.
Niistä minä pidän enämmän.
*************************
Tämä vain selventämään omaa sekavaa kirjoitteluani, Chippi tai siis sähköinen ajanotto on hyvä järjestelmä, mutta nettoaikojen käyttö tulosluetteloissa ei.

Lisään tähän vielä tuollaisen kuvan selventämään, miten käy kun nettoajoilla tuloksia kirjataan.
Samanlaista tapahtui tuloksissa kaikilla matkoilla niin miehissä kun naisissa, otin vain summitaisesti muutaman tuloksen yhdeltä tulosliuskalta.

5 kommenttia:

  1. NIIN... Tilastopajakin on paljonkin kisajärjestäjien toimittamien puutteellisten tulosten varassa.

    Aikoinaan kun ei ollut internettiä monia maratontulkoksia itseltänikin jäi pimentoon, kun kisailin useinkin mm. naapurimaissani.
    Ja samoinhan nykyäänkin.
    Paljon kisailen tuolla Espanjanmaalla, eihän tämmöiset veteraanien heikommat tulokset tietystikkään muutakautta kun omien kotisivujeni kautta Suomessa näy.

    VastaaPoista
  2. Aika perseestä tuollainen chippiajanotto. Aikoinaan kun olin itsekin mukana harrastelemassa juoksua, niin kehotettiin kaikkia "ennakkosuosikkeja" menemään eturiviin, Levilläkin. Sillä saatiin ainakin jollain tapaa realistinen lähtötilanne kisaan. Kaikissa isommissa kisoissahan eliitti lähtee aina hyvin kapeassa rivissä liikkeelle, ja lähtöalue on vielä todella leveä. Suomessa ei luonnollisesti ole sellaisia leveitä katuja, joissa kaikki vähänkään kovemmat lähtijät saataisiin massatapahtumissa melkeinpä samaan riviin, ja siksi taaempaa saattaa lähteä yllättävänkin kovia kavereita, jotka eivät ole tunkeneet ihan sinne kärkeeä lähdössä. En tosin tiedä, miten homma on vuosikymmenessä muuttunut, kun en ole itse juossut kisoja. Ikävästi kuitenkin harrastajienkin taso näyttää laskeneen, ja kyllä ihan harrastelija kuten itse olin, juoksi puolimaratonin kevyesti alle 1.10 ihan ilman mitään systemaattista valmennustakin. Se on sellainen kuntoilijan lähtötaso.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No kyllä puolimaratonilla alle 1.10 -aika on jo ihan reilusti urheilijan tulos... harva kuntoilija pääsee edes yhtä kilometriä tuohon vaadittavaa vauhtia.

      Poista
  3. Tuosta omasta kirjoittelustani..
    Se minun asian ilmaisunihan yleensä on aika sekavaa, niin nytkin.
    Eihän se sähköisen ajanoton käyttö ole huonoa, päin vastoin.
    Tarkoitin että kun tulokset ilmaistaan nettoaikoina silloin saadaan epävirallisia aikoja, eikä ensimmäisenä maaliintullut olekaan välttämättä voittaja.
    Minä kun olen sellainen että, tuumasta toimeen, teen ensin ja ajattelen vasta sen jälkeen, samoin myös kirjoitaessani, paitsi että en ajattele sen kirjoittamisen jälkeenkään, mitä kirjoitin.

    Tuosta tämänvuoden tulostasosta Ruskamaratonin kisan eri matkoilla olen kyllä sitä mieltä että, muutamia kohtuullisia tuloksia lukuunottamatta taso oli aikaisempia vuosia selvästi heikompi.

    Lähiviikkoina on Suomessakin vielä lukuisia kisoja joissa Lappilaisurheilun tämänvuoden maraton ja puolimaraton tilastoja voi korjailla.

    VastaaPoista
  4. Tuosta omasta aiemmasta tekstistäni, eli tarkoitin lähinnä itseäni, harrastelijaa joka juoksi 1.08. Todelliset tulokset eivät sitten harrastelupohjalta synnykään, vaan siihen vaaditaan oikeaa harjoittelua. Siihen en vain itse ollut koskaan valmis, laiska kun olin. Nykyään kyllä osataan kritisoida kestävyysjuoksijoita, osin aiheestakin, mutta osasyy tason laskuun löytyy jo näistä ruohonjuuritason tapahtumista. Missä ovat nuoret, jotka panostavat täysillä kestävyysjuoksuun?

    VastaaPoista