Tuli taasen vierailtua tilastokeskuksen sivuilla.
Eliniän pituus riippuu siitä missä asuu ja millä kielellä sönkkää.
Kun asuu Pohjanmaalla kaupunkiolosuhteissa, ja puhuu Ruotsia äidinkielenään, siitä saa jo kolmevuotta lisää elinaikaa.
Ja kokonaisuutena: Kainuun korvessa asuen ja suomea mongertaen, miespuolisena saakin jo 3,7 vuotta lyhemmän kakkuun, kun pohjanmaan hurria vääntävä kaupunkilaismies.
🚗🚗🚗🚗🏃🏃🏃🏃🏃🏃🏃
Ei ole 200 000 kilometriä ajettu autokaan enää aivan priimakunnossa.
Kyllä siinä kone on jo parhaat tehonsa menettänyt, niveletkin ovat kuluneet, päästötkin siinä rajoilla, eikä ulkonäkökään ole enää virheetön.
Saati sitten ihminen.
Mulla pääsi huomaamatta 200 000:s juostu kilometri täyttymään (26.4 2023) ilman että olisin konjakkiryypyn sen kunniaksi ottanut.
Monethan laskevat juoksukilometreihin myös hiihtämisen 2/3 osalla hiihtämästään matkasta, ja pyöräilyn 1/3 osalla pyöräilemästään matkasta.
Mutta minusta juoksua on vain juokseminen, ei mikään muu harjoittelu.
Kuvan saa suuremmaksi klikkaamalla. En viitsinyt exeliin alkaa syöttämään tietoja noista kahdesta viimeisestä vuodesta, piirsin kuvankäsittelyssä käsivaralta. |
Tarkka harjoituskirjanpito minulla alkaa vuodesta 1975
Sitä aikaisempi 10 vuotta minulla oli tapana merkata juokseminen kalenteriin.
Ajansaatossa on tullut kalenterit hukattua, jäljellä vain 1974 vuoden kalenterisivu johon olin vuosittaiset kilometrit merkannut vuodesta 1965 lähtien, ja silloinhan olin iältäni 16 vuotias.
Joten siitä lähtien dokumentointia tossunkulutuksesta on.
Ajatellaanpa asiaa....
Jos olisin tehnyt palkkatyötä juoksemani ajan...
Laskien juoksun keskivauhdiksi 4:30 kilometri, tekee se 15 000 tuntia, jos palkka olisi saanut 30 euroa tunnilta se tekisi jo 450 000 euron tilin.
Olisi kiva tietää monetko lenkkikengät on noihin kilometreihin kulutettu, on se varmasti lähempänä kahtasataa kun sataa.
Nykyvuosinakin tulee vielä osteltua 2-3 paria vuosi, entisaikaan enemmänkin, tosin siellä 60-70 luvun alkuvuosina yksillä lenkkareilla ja yksillä kisakengillä saattoi vuoden sinnitellä.
Viitsiskö huomenna lähteä Ouluun juoksemaan muutaman lisäkilometrin Oulunjuoksuun.
Hiihto ja pyöräily eivät ole millään tavalla juoksuun verrattavia lajeja, vaan ihan erilaisia vaatimuksiltaan. Itse olen juossut arviolta yli 100 tuhatta kilometriä, vaikka lopetin aktiivisen harjoittelun jo 2010-luvun alussa. Ennen juoksuharrastusta hiihdin melko aktiivisesti kilpaa, ja voin sanoa, että jo hiihdon harjoittelu on täysin erilaista juoksuun verrattuna. Vaikka hiihtäisi 4 tunnin lenkin, ei siitä voi millään saada väännettyä jotain parin tunnin juoksulenkkiä.
VastaaPoistaJos muistelen kovimpia hiihtoharjoituksia ja vertaan niitä kovimpiin juoksuharjoituksiin, niin ei tarvitse kauaa miettiä sitä kummat niistä olivat kuluttavampia. Kovista hiihtoharjoituksista palautui parissa päivässä, kun taas vastaavasti kovista juoksuharjoituksista kesti usein jopa viikon päivät palautua. Ero niiden välillä oli ihan selvä. Kyllä juoksu on brutaalein laji maailmassa, mutta myös paras.
Myös 100 metrin ME-mies sai näköjään tuta kestävyysjuoksun raakuuden cooperin testin muodossa. Ei ehkä kannata kenenkään olettaa, että kestävyysurheilua harrastavat ovat kaikista lahjattomimpia urheilijoita, eikä heistä ole mihinkään muuhun. Sain siitä ihmisten asennoitumisesta aikoinaan oman osani. Yrittäköön sitten itse juosta heittämällä parempia aikoja kuin minä, jos ne niin helppoa on näillä leveysasteilla harjoitellessa.
VastaaPoistaTarkoitin kylläkin SE-miestä, eli Samuli Samuelssonia.
VastaaPoistaeihän sadanmetrin juoksia ole kestävyysurheija menisitkö juoksemaan 100m 10.12.
Poista