keskiviikko 6. maaliskuuta 2019

Saa sitä juosta jos tykkää juoksemisesta.

Itselleni tärkein asia, tai siis harrastus, koko elämäni tarkastellen on ollut juokseminen. Olen jo kansakouluikäisestä asti juoksennellut, nuorempana vähän kun häpeillen ja salaa, ennen kun hölkäämisestä tuli yleinen ja "sallittu" harrastus.

Olen joisain elämänvaiheissa ja olosuhteiden pakosta yrittänyt elää kun "hyväksyttävät" ihmiset.
Mutta aina kun mahdollisuus on tullut olen palannut juoksun pariin.

"Tunnen oloni aina hyväksi, kun saan harjoitella"  (John Ngugi)

Määrittelenkin itseni sellaiseksi elämäntapajuoksijaksi.
Kilpailuihin osallistuminen on ollut sitä parasta juoksuharrastuksessa.
En kuitenkaan kutsuisi itseäni kilpajuoksijoiden ryhmään kuuluvaksi, koska olen harrastanut juoksua, työhön ja muuhun elämään soveltaen, enkä elänmääni järjestellyt juoksuun sopivaksi.

"Parasta juoksemisessa on kilpaileminen."  (Ismail Kirui)

Juokseminen sopii tällaiselle minuntyyppiselle ihmiselle joka tykkää olla yksin omien ajatustensa kanssa varsin hyvin.
Kiva on välillä vaihtaa kuulumisia saman lajin harrastajien kanssa, mutta mikään yhteislenkkeilijä minä en ole, juostessa tykään olla yksin omien ajatusteni ja ympäröivän luonnon kanssa.

"Juoksu sopii mainiosti yksölliselle luonteelle."  (Frank Shorter)

"Saan ilmaista itseäni puhumatta."  (Hicham El Querroudj)


Yksi ryhmä on joiden kanssa yhteislenkeistä aina nautin.
Aikoinaan kävin paljon Marokon Agadirissä, ja siellä oli paljon kulkukoiria.
Koirat hölkäilivät usein rantalenkillä mukanani, ihan vain juoksemisen ilosta.

Yhdellä matkalla ollessani rannalla juoksenteli nuori vaaletukkainen tyttö, joka keräsi kärpäspaperin tavoin mukaan juoksevia Marokkolais miehiä.
Kerran hän sitten kysyi,"Mitä sinä annat noille koirille, kun ne aina mukanasi juoksevat."
Vastasin etten ole koskaan niille mitään antanut, mutta kyllä 'rakki' rakin tuntee.
Hän oli yrittänyt aamupalalta ottaa ruokaa koirille, että ne olisivat lenkillä turvana.
Mutta kun suupalat loppuivat koirat jäivät matkasta.Tässä yksi ahkeriin juoksukaverini, joka ei juuri taputteluista välittänyt, mutta juoksulenkille se oli aina valmis lähtemään, ja kun lenkillä sille juttelin, katseli se vähän sen näköisenä kun olisi ihmetellyt, 'ompa omituinen höpöttäjä'.
Omituinen se oli kyllä itsekkin, kävi loputonta taistelua rantaan ajautuvia aaltoja vastaan, ristinkin sen Don Quijoteksi.
Pitäisi käydä katsomassa saiko se niitä aaltoja kuriin.Eniiten nauttin juoksemisesta uusilla reiteillä ja uusissa maisemissa.
Mieluisin lenkkini ajankohta on aamupäivällä tai heti aamulla, vaikka useimmiten eteenkin nuorempana lenkilläkäynti oli ajoitettava iltaan, työolojen takia.

Ei mutta nythän minun on mentävä taasen sairaalalla käymään, lenkkeilyjuttu jää nyt tähän, ellen sitten illemmalla innostu jatkamaan.

13 kommenttia:

 1. Minusta kilpailemisen lopettaminen oli suuri helpotus. Se olisi tosin jälkeenpäin ajatellen täytynyt tehdä jo talvella 2007. Sen jälkeen ei enää ole positiivisia muistikuvia, intohimo loppui täysin. Nyt viisi vuotta yliopisto-opiskelua takana ja väitöskirja valmistuu siinä "sivussa". Aika paljon antoisampaa kuin mikään juoksun harrastelu vailla mitään todellista paloa siihen hommaan.

  J

  VastaaPoista
 2. Niin... Minulla taasen tuntuu että se kun pistää numerolapun rintaan ja asettuu lähtöviivalle on niitä parhaita hetkiä elämässä, vielläkin vaikka enää ei pysty itseään kilpailunomaisesti ahtaalle pistämäänkään.
  Vaikka minulle nuo kilpailut ovat juoksussa tärkeitä, ja juhlahetkiä,, En silti katso että koskaan olisin oikeasti ollut kilpajuoksija, vain paremminkin sellainen ahkerastikilpaileva elämäntapajuoksija.
  Ne joilla on päämääriä ja tulostavoitteita ja sen puolesta ovat valmiita tekemään uhrauksia elämässä, niin taloudellisia kun muitakin, ovat kilpaurheilijoita sanan varsinaisessa merkityksessä. Minä olen vain elintapanautiskelija.

  VastaaPoista
 3. Hienoa, Olli! Juokseminen elämäntapana antaa uskomattoman paljon. Muistorikasta elämää.

  Jos joskus pohdit uusia reittejä ja maisemia niin tulehan juokseen joku matka Nivalaan Pyssymäelle. #isopeukku
  http://www.nivalanpolku.fi/1_16_super-pep-2019.html

  https://www.facebook.com/pyssymakiextreme

  VastaaPoista
 4. Paljon hyviä muistoja on jäänyt kilpailuista ja eteenkin harjoitusmatkoista eri kulttuureissa ja maisemissa.
  Näin yhtä äkkiä ajatellen olen varmaan juoksureissuillani ulkomaille juossut n.30 000 kilometriä, kyllä siinäkin jo hyviä ja erinlaisia muistoja ja maisemia on tullut nähtyä.
  Ensiviikolla on elämässä taasen yksi rajapyykki, joka näyttää kuinka juoksentelu jatkuu, vai jatkuuko ollenkaan.
  Uskon kyllä että vielä muutamat kengät juosten kulutan, tai ainahan saa ainkin toivoa.
  Paljon olisi myös upeita ihmisiä joita ei olisi tavannut ja oppinut tuntemaan, jos ei lenkkikengiä olisi oppinut rakastamaan.

  VastaaPoista
 5. Tsemppiä Ollille tulevaan koitokseen. Toivotaan että kaikki menee hyvin. Itse olen lähdössä Puerto de la Cruziin viikon lomalle. Löysinkin kotisivuiltasi vinkin tulevista harjoittelupaikoista.

  VastaaPoista
 6. Joo sisämaahankäsin mentäessä ylämäkeä haitalle asti, varsinaisesti juoksunkannalta ei kovin hyvä paikka, mielestäni.
  Jos auton vuokraa löytyy lähistöltä kyllä maisemallisestikkin hienoja juoksupaikkoja, ja teidelle kokeilemaan korkeanpaikan harjoittelua.

  VastaaPoista
 7. niin piti vielä sanomani...
  Ainakin tuosta osoteesta voi löytyä juoksukisojakin niiltä seuduilta, jos kiinnostaa osallistua tai käydä katsomassa.

  VastaaPoista
 8. https://www.corriendovoy.com/calendario-carreras

  VastaaPoista
 9. No niin tänään onnistu mikkään
  Tuolla sivulla joitain kisoja, Torrevieja sivullani muitakin linkkejä joista voi kisoja löytyä.
  Mutta ainakin täällä jotain, en viitsinyt katsella millaisista kisoista kyse.
  No nyt se osoite https://www.corriendovoy.com/calendario-carreras

  Sieltä valitsee provincia valikosta Tenerifen ja eikö painallus buscar napista pitäisi joitain kisoja tulla näkyviin.
  En tiedä millaisia kisoja ne saaren kisat on, mutta mantereella olevat kisat aivan mahtavia tapahtumia. käy katsomassa ja juoksemassa jos löytyy sopiva. Eikö hyvää lomaa sinne.
  Hauskaa oli minullakin silloin kun siellä kävin ja kilometrejäkin tuli ihan kivasti.

  VastaaPoista
 10. No niin ko kisoihin sinus innostin ainakin katsojaksi jos olet jo 10 päivä siellä, ihan lähellä on kisa, johon voi ilmoittautua ihan lähtöpäivään asti.
  https://www.elsauzal.es/actividad/xxxvi-cross-popular-de-san-jose-2019/
  Jos haastetta kaipaat tuosta linkistä viimevuoden kisaa tuolta hiukan teidellepäin ja maastoon.
  http://www.mdsports.es/service/guiaisora/
  No eiköhän tämä nyt riitä, lähen kauppareissulle.

  VastaaPoista
 11. Tuo 10.3 päivän kisa sopisi ohjelmaan. Tulisipa juostua ainakin yksi lenkki reippaammin. Matka m55 sarjassa 6km. Varmaankin tiejuoksua. Vieläkö paikan päällä ilmoittautuminen on mahdollista?

  VastaaPoista
 12. Abel Castillon tavoitteena on ylittää aiempien julkaisujen osallistumismäärä, jossa on rekisteröitynyt yli 300 urheilijaa. Ajattelemalla perhetapahtumaa ja edistämällä rinnakkaiseloa, luodaan prebenjaminista vanhempiin luokkiin kuuluvat luokat.

  Kaikkien osallistujien on sunnuntai-aamulla jätettävä matka, joka ulottuu korkeintaan 8 000 metrin päähän Senior-luokassa, Promise ja Veterans.

  Urheilun jälkeen päivä päättyy palkintojenjakotilaisuuteen voittajille. Testin päätteeksi El Sauzalin kaupunginvaltuusto kutsuu kaikki osallistujat paellaan.

  Ilmoittautuminen tapahtuu Deportes Chichossa, Guzmán Sportissa ja Deportes Salud Baseissa Avenida Venezuelassa Santa Cruzissa tai Calle Agustín de Bethencourtissa Puerto de la Cruzissa. Hinta on neljä euroa lasten luokassa ja seitsemän euroa loput.

  googlella kääntäen tuollaista tietoa löysin ilmoittautumisesta.
  Tavallisesti kilpailuihin Espanjassa pitää ilmottautua ennakkoon, ja tietoja tarvitaan Suomen käytäntöä enemmän, osoite, puhelin no, syntymäaika, sähköpostiosoite,passin numero ym.
  Tässä kisassa näyttäisi olevan ilmoittautumispaikkoina eri liikkeitä, kannattaa suunnistaa heti passin kanssa johonkin nuista liikkeistä.
  Espanjassa sarjat määräytyvät syntymäajan mukaan, eikä niinkuin Suomessa vuoden mukaan.
  Onhan siinä ilmoituuksessa puhelin numerokin josta voi kysyä ilmoittautumisesta, mutta välttämättä puhelimeen vastaava ei enkkaa puhu.
  Ei kun kisaan ja paellan syöntiin.

  VastaaPoista
 13. Kiitoksia tiedoista. On se tuo google melekonen kääntäjä. Vähän kun käyttää mielikuvitusta niin ymmärrettävää tekstiähän siitä syntyy.

  VastaaPoista