torstai 6. huhtikuuta 2023

Kehitys kehittyy ja lenkkikengät paranee.

Nykyään kun on netti, juoksukenkämallistoa voi katsella kotioloissa ja ihmetellä mallien runsautta.
Lisäksi urheiluliikkeitä vähänkin suuremmissa kaupungeissa on useita, ja kenkiä niissäkin on tarjolla. Tosin ainakin täällä Lapinperukoilla ei uusimmista malleista, ainakaan kalliimista huippukengistä havaintoja juurikaan pääse tekemään.

Toista se oli ennen, niitä kenkämerkkejä ja malleja, ei niitä monta ollut, eikä Lapissa montakaan urheilulikettä löytynyt josta kenkiä olisi voinut hankkia.


Siinä minun juoksukengät vuodelta 1975  (sinä kesänä täytin 26 vuotta)
Tuommosia nahkapintaisia, kumipohjalla ilman mitään vaimennuskerroksia tai pohjallisia, sellaisia oli juoksukengät silloin.
Toisinaan tuollaiset kankaiset ohutpohjaiset läpyskätkin juoksulenkille saivat kelvata.

Vuona 1975 asuin Kemissä, ja metallialalla reissuhommia tein työkseni, työpäivät olivat usein pitkiä, eikä lenkkeilyä paljon ehtinyt eikä jaksanut harrastaa.


Kahdeksankymmenluvulla ja sen jälkeen, lenkkikenkää oli jo saatavilla, ja meikäläisen kaapitkin alkoivat täyttymään lenkkikengistä, enää ei yhdellä kenkäparilla vuotta yritetty selvitä.

Nykylenkkareiden ja seitkytluvun lenkareiden vertailu on kun vertaisi, Ladan ja Ferrarin tehoja ja ajo-ominaisuuksia toisiinsa.

Koohhtahan se alkaa pitkäperjantai, pitäskö alkaa suunnitelemaan nukkumaanpanoa.

4 kommenttia:

  1. Olisihan se kiva ollut juosta 1.07 tai jotain, mutta kun nämä superkengät tuli myyntiin 10 vuotta liian myöhään. Eipä ne 2000-luvun parhaatkaan kisakengät vielä kovin kummoisia olleet, sellaisia n.100 km kestäviä läpysköitä. Harjoituskengillä juoksin kaikki ennätykseni.

    VastaaPoista
  2. eihän nuilla ajoilla ois pärjänny silloinkaan on juostu lujaa apepe pikila avoinjaloin oluppiavoittaja .

    VastaaPoista
  3. Abebe Bikilla 2:15:16 Roomassa 1960, tulos oli uusi ME
    Tokiossa 2:12:11 neljävuotta myöhemmin uudella ME ajalla, silloin tokin kengät jalassa.
    Kova jätkä! Valmentajana Suomalainen Onni Niskanen

    VastaaPoista
  4. Itse olinkin pelkkä kuntoilija joka omaksi huvikseen juoksi talvet kesälenkkareilla ilman pitoa, ilman mitään kunnon valmennusta, ilman nuorena hankittua pohjaa. Nyt ei kiinnostaa miettiä noita aikoja pätkääkään. t. tohtorismies

    VastaaPoista