perjantai 5. helmikuuta 2021

Ikä ei ole este, mutta hidaste se kyllä on.

 Aamuyön pitkien tuntien kuluttamiseksi katselin WAWA ikähyvityslaskurilla, minkä sarjan tulokset ovat ne kovimmat puoli ja kokomaratonilla, ikästandarti prosenteilla tarkasteltuna.

Jätin vertailusta pois sarjat 30 ja 35 vuotiaat,
Net eivät minun mielestäni mihinkään veteraanisarjoihin pitäisi kuuluakaan, senikäiset taistelevat vielä yleisissä sarjoissa mailmanmestaruuksista ja oluympiavoitoista.

Naiset:
Puolikas: Ykköstulos:  45 vuotiaissa Laura Manninen 1:14:01
Maraton: Ykköstulos:  40 vuotiaissa Anne-Mari Hyryläinen 2:35:04

Miehet:
Puolikas: Ykköstulos:  40 vuotiaissa Jaakko Maimonen 1:04:13
Maraton: Ykköstulos:  50 vuotiaissa Yrjö Pesonen 2:29:17

Kovia tuloksia.
Selvennykseksi vielä, ikänä on käytetty sarjakohtaista ikää, ei henkilön fyysistä ikää.
*******************************************
Iltapäivällä kävelylenkki Ounasvaaranpäällä, aurinkopäivä tänäänkin.

2 kommenttia:

  1. Miksi Suomessa ei ole enää kestävyysurheilun huippuja? Omasta mielestäni yksi merkittävä syy löytyy kaikenlaisen rahallisen ja muun tuen loppumisesta ku urheilija tulee päälle 30v ikään, eli siihen parhaaseen ikään tehdä tulosta. Neuvoisin kaikkia valmentajiksi ja päättäjiksi itseään kutsuvia henkilöitä katsomaan viimeisen n. 10 vuoden maailmantilastoja, ja arvokisojen mitalisteja, joista löytyy iso määrä selvästi päälle 30v urheilijoita. Kannattaa myös katsoa, miten Riitta-Liisa Roponen hiihtää vielä 42-vuotiaana. Esimerkissä mainittu Laura Manninen juoksee yhtä hyvin kuin monet uransa "huipulla" olevat juoksijat ja paremminkin. Täytyy toki mainita myös Sandell.

    Muutos lähtee asennemuutoksesta. Jos päälle 30v urheilijoita tuettaisiin vaikkapa valmennuksellisesti yhtä paljon kuin nuorempia, tulos voisi olla ihan toisenlainen. Kerttu Niskasen loukkaantuminen kertoo varmasti osaltaan jonkinlaisesta tukiharjoitteiden laiminlyönnistä, mutta varmasti yhtälailla myös valmennus/lihashuoltopuolella olevasta aukosta.

    VastaaPoista
  2. Jos katselee maratoninosalta vanhemmalla iällä tehtyjä tuloksia jotka eivät häpeää nuorukaisten joukossakaan, löytyy kyllä kovia 'veteraaneja'
    Kenissa Bekele 37v.108pvä 2:01:41
    Mark Kiptoo Kosgei 42v.129pvä 2:07:50
    Mary Keitany Chepkosgei 35v.95pvä 2:17:01
    Tatyana Pozdiniakova 47v.223pvä 2:29:00

    Niin ja Suomenennätyksetkin maratonilla ovat 'veteraanien' tekemiä.
    Vanhin 3 tunnin alittaja on ED Whitlock 74v ja 35 päivän ikäisenä.
    Niin pannaanpa tähän vielä meikäläisen sarjan ME 2:54:23 Gene Dykes 70v.256 päivän ikäisenä juostu.

    Suomessa on aina ollut vähän vaikeampi päästä tukien ja edustustehtävien piiriin jos ei ole kuulunut valittuun edustusryhmään, niin hiihdossa kun juoksussakin, herrat ei tahdo tunnustaa tehneensä vääriä valintoja edustusurheilijoiksi.
    Vanhahkoahan se alkaa olla Suomen kestävyysurheilijoiden kärkipää, nuoremmat saisivat ryhdistäytyä, maailmalla tullaan huomattavasti nuoremmalla iällä kärkikahinoihin.

    VastaaPoista