tiistai 15. helmikuuta 2022

Urheiluhistoriaa Lapista.

Kun nuita talviolumppialaisia on tullut tiiviisti seurattua, piti vähän silmäillä Lappilaisen urheilun varhaisempaa aikakautta.

No näin aluksi kokomaata tarkkaillen, ensimmäinen urheiluseura perustettiin 1878 ja se oli nimeltään Turnarit.
Ensimmäinen Lappilais seura kantoi nimeä Jyry, ja se oli Rovaniemeläis seura, joka perustettiin vuona 1905.

Ensimmäisiä Lappilais hiihtäjiä joita historiateokset tuntevat oli Rovaniemeläinen Kustaa Tennivaara, joka jo vuona 1889 Oulun hiidoissa sijoittui kahdeksanneksi.
Oulun hiihtojen 1896 tasamaantaipaleen 60 kilometrin voiton otti Rovaniemen Taipaleenkylästä kotoisin oleva poromies pienviljeliä Matti Sieppi (tuntuu että siltäsuunnalta Sieppi nimen omaava on pistellyt maratoniakin aika vauhdilla nykyvuosina).

Ensimmäiset  murtomaahiihtokilpailut järjestettiin Ounasvaaralla jo 1923 
Ounasvaaran talvikisat pidettiin ensimmäisen kerran vuona 1927 silloinen hiihto stadion sijaitsi jossain nykyisen urheiluopiston tuntumassa.


No kun se juoksu minun täytyy jotenkin tähänkin juttuun kytkeä.
1908-1909 parasta vauhtia Lappilaisista piteli Heikki Autti (1500 m 4.49) (5000 m 18.05)
Siihen aikaan oli vastaraivattu urheilukenttä ja juoksulajit juostiin maantiellä.

 

3 kommenttia:

  1. Ennenhän ei juurikaan käyty reenaamassa, vaan kunto hankittiin ruumiillisella työllä. Sellaisia ihmisiä piettiin laiskana jos tyhjän takia tienvarsia kiertelee ilman mitään päämäärää. Siksi monet reenasivatkin salaa piilossa.

    VastaaPoista
  2. Niin ja 1800-1900 luvun vaihteissa ei Suomessa juurikaan urheilua harrasteltu, hengissäpysymisessä oli jo tarpeeksi työtä.

    VastaaPoista
  3. Onhan näitä menneen ajan sankareita, mutta henkilökohtaisesti en enää juuri ihaile tässä iässä enää ketään. Arvostan kyllä itseni korkealle, koska olen hieman alle viisikymppisenä ikäisekseni yhä erittäin kovassa kunnossa, mutta myös erittäin korkeasti koulutettu. Se saa riittää.

    VastaaPoista