perjantai 19. tammikuuta 2024

Yöjuoksua urheiluopistolla.

RDS:n porukkaa oli yöjuoksulla.
Kuusi tuntia oli aikaa urheiluopistolla taivaltaa sisäjuoksukilometrejä.
Jos se ei riittänyt olihan tietysti mahdollista jatkaa ulkotiloissa, tai siirtyä vaikka syrjähyppyihin, joka laji usein yöjuoksuihin liitetäänkin. 

Kävin kurkkaamassa ja kahvilla opistolla, omalla 'tohelontuntoisen' pään hapetus kävelylläni.




1 kommentti:

  1. En ole hallilla käynyt enää 14 vuoteen, on näköjään uusi ratakin saatu tehtyä. Aikoinaan tein tonnin vetoja, ja kierroksia tuli yhteen harjoitukseen 50. Keskivauhti oli alle 3 min./km. Kurkku oli harjoituksen jälkeen rutikuivana ja hiki virtasi kuin 30 asteen hellejuoksun jälkeen. Ja olihan se todella tylsää kiertää samaa 200 metrin rataa kymmeniä kertoja, vaikkakin se kaikki kesti palautuksineen reilusti alle tunnin.

    Näin jälkikäteen ajateltuna, vaikka juoksu tuntui kovin vaivattomalta, niin ehkä aavistuksen hiljempaa juoksisin nyt, ja katsoisin tarkemmin maitohappotasoja jos mahdollista. Koskaan en niitä mitannut yhdessäkään harjoituksessa, en sisällä enkä ulkona.

    Vuoden 2000 keväällä aloittaessani säännöllisemmän hiihtoharjoittelun tasotestissä minulta mitattiin maitohappotasot, josta sitten saatiin lopulta tuloksena 71 mmol/kg min. hapenoton lähtötaso säännölliseen kestävyysharjoitteluun. Painoa oli silloin runsaat 70 kiloa ja pituutta 174, jotka ovat sattumoisin myös nykylukemat. No, enpä sitten osannut sitä kovaa lähtötasoa koskaan systemaattisesti kasvattaa, mutta 25 vuotta tässä ollaan lähes joka päivä juostu tai välillä hiihdetty. Kilpailuihin (juoksu, hiihto) en koskaan palaa, se maailma ei ollut minua varten.

    Jos joku näkeekin minua juoksemassa "liian" kovaa, vieläpä näin viisikymppisenä kuntoilijana, niin edellä kertomani saattaa ehkä auttaa poistamaan sitä ihmetystä. Urheilu on kuitenkin paljon kiinni perimästä, geeneistä, ja joillakin kestävyyttä vain on luonnostaan paljon enemmän kuin toisilla, kun toisilla taas kertyy helpommin voimaa ja lihaksia. Lähisuvussani on esimerkiksi monella todettu poikkeuksellisen iso sydän, ja minullakin on sellainen pumppu.

    VastaaPoista