torstai 9. huhtikuuta 2015

Kansa vailla omaa kieltä.

Se on Mikael Agricolan päivä, liputetethan Suomenkielen kunniaksi!..
Miksikähän sitäkin oikein liputethan, eihän se tälle huonon itsetunnon ommaavalle kansale ole koskhan kelevannu, on se niin hienoa sekotta vierasperäsiä sanoja jokavälhin.

Kun mie olin pieni ihimisenalaku sillon suuri osa sanoista oli vielä tullu Ruottinkielestä.
Jos tuli vaikka näläkä, pesi käet ja kuivasi hantuukilla, meni köökhin otti kahavelin ja nakkeli ruoat naahman, ja hyväähän se oli jos siihen ei oltu liikaa löökiä laitettu.
No tuon Ruotsinkielestä väänetyt sanat niinki ymmärsi olhanhan me oltu aikoihnan Ruottin vallan alaisia ja onhan Ruotti toinen kotimainen kieli vieläkin.

Mutta tänäpäivänä....
Mistä tullee se että lähes joka lausheeshen pitää joku Englanninkielinen sana laittaa?.. Eihän meilä ole mithän sittheitä siihen suunthan.
Onko se kaikki sitä meän huonoa itsetuntoa?.
Kuunteleppa esim. jonku ministerin puhetta, kymmenen sanan lausheeshen on vähinthänki kaksi vierasperäistä sanaa laitettu..
Ja jos tänäpäivänä vaikka tullee näläkä, ajethan ensin centrumhin menhän city markethin ja ostethan jotaki fast foodia.
Jos siitä syönnistä niin virkistyy voi vaikka katella Juoksijalehen juoksukalenterista löytyskö jotakin city marathonia, city runia, midnight runia, extreme runia, self transcendencea, tai edes jotain traial marathonia jonne voisi mennä hölkkäilemhän.

Tuosta tuliki miehlen että lauantaina Rovaniemen Road Runners järiestää talvisarjajuoksun.
"Hotoke raupapa rere",
 Ihan ite tuon talavisarjajuoksun googlela pyöhräytin Sinhalin kielele, että jos joku vaikka sieltäpäinki olis juokshun tulosa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti