maanantai 25. syyskuuta 2023

Nuorten hyväkuntoisten kenkiä.

 

Jos olisin parhaassa juoksuiässäni saanut juosta tällaisilla kengillä?.

Luin netissä Jarkko Järvenpään kirjoituksen nykyisistä kilpakengistä.

Uskon että.
Jos olisin saanut tällaiset nykymaailman kisakengät jalkaani joskus -80 luvun loppupuolella, olisi niillä ollut isokin vaikutus maantiejuoksujen loppuaikoihin.
Ne kahdeksan yhdeksänkymmenluvun kilpailuvirsut ei kovin kummosia olleet.

Kesän mittaan olen vertaillut noita omia niken tossuja, muihin lenkkikenkiini juoksemalla tuossa tiellä 1-5 kilometrin matkoja.
Eipä sitä juuri kellolla erota mikä kenkä on jalassani, mutta mukavin se on ollut tuo niken tossu.
Oma askel on nykyään niin matala tienpintaa viistävä, ettei pomppuominaisuutta ole mahdollista hyödyntää.
Kun askel on korkeampi ja nopeampi kyllä siihen askeleeseen saa sellaisen lisäbuustin, verrattuna noihin vanhanmallin kengiiin.
Luulisin että jos juoksuvauhti on alle neljää minuuttia kilometri, hyötyä kengästä alkaa jo tulla.

Mutta kun näillä ikävuosilla ja terveydellä ei enää sitä vauhtia juosta, ja jalkoja vain laahataan eteenpäin, niin nautinnoksi jää vain se että uusilla ja komeilla kengillä juostaan.
Mutta kivahan se on edes se, näinä ankeina aikoina.

Ei mutta nyt minulla onkin jo kiire laboratorioon, niitä psa ja kusi ym. verinäytteitä antamaan.

1 kommentti:

  1. Aikoinaan tuli juostua hyvin eri tyyppisillä kengillä, myös kisoissa. Jos harjoituksissa lähti hieman painavammilla ja jäykemmillä kengillä tekemään esimerkiksi vetoja, ei siitä tullut yhtään mitään. 2000-luvun kilpakengillä taas en tykännyt juosta, joten useinmiten tärkeimpiin kisoihin valitsin kevyet harjoituskengät, joilla sitten juoksinkin kaikki maantiejuoksu ennätykseni.

    Pahinta racing flat -tyyppisissä kengissä oli niiden heikko vaimennus. Usein loppumatkasta tuli yhtä piinaa, kun väsyneet jalat alkoivat kärsiä vaimennuksen puutteesta. Hieman vaimennetummilla malleilla, kuten Asics Ds Trainer, oli taas ihan eri mukavaa juosta esimerkiksi puolimaratonin mittainen matka. Kengät eivät olleet silti hitaat juosta.

    En ole kokeillut näitä nykyajan superkenkiä, joten en siksikään voi vertailla niitä 2000-luvun kenkiin. Olen kuitenkin varma, että niissä on löydetty paras mahdollinen kompromissi nopeuden ja vaimennuksen suhteen.

    VastaaPoista