sunnuntai 14. huhtikuuta 2024

Viimeviikolla kevät edistyi.

Viikko taaksepäin edellisessä blogikirjoituksessa oli kuva asuntoni edestä, nyt kuva samasta paikasta, lumi on vähentynyt aikalailla.

No ensiviikoksi on ennustettu yöpakkasia, ottanee kevääntulo takapakkia.

⛅⛈⛄⛇
Tänään kävin juoksulenkilläkin, 7 kilometriä 6:20 kilometrivauhdilla.
Eihän sitä juoksuksi pitäisi sanoa, mutta tilanne on nyt tämä, minkä sille voi.

SM-juoksukausikin on avattu maantiejuoksuilla, tulostaso ei kovin kummoinen ollut, ja useita kärkinimiä puuttui lähtölistoilta.
Kesällä on EM-kisat sekä olympiakisat, ehkä osalla SM maantiejuoksu ei nyt sopinut harjoitusohjelmiin. 

3 kommenttia:

  1. Tulostaso oli suorastaan heikko kun otetaan huomioon Etelässä asuvien ja harjoittelevien loistavat harjoitusolosuhteet, jopa ympäri vuoden. Nykyään myös juostaan usein paremmilla ja nopeammilla reiteillä. Lisäksi käytössä on superkenkiä, joiden hyödyt lienee nähtävissä selvästi jo puolimaratonin mittaisella matkalla.

    Myös valmennustietous on kehittynyt valtavasti parin viime vuosikymmenen aikana. Netistä voi kuka tahansa löytää hetkessä todella päteviä harjoitusohjelmia, joita soveltamalla oman kunnon kehitys on aiempaa paljon nopeampaa. Omana aikanani ei vielä oltu kovinkaan avoimia, ja valmennus oli pitkälti salatiedettä ja mentiin mutu-tuntumalla.

    Lepo ja palautuminen on nykyään ihan eri tasolla. Palautumisen seuranta oli itselläni todella heikolla tasolla, mitä nyt joskus mittasin aamusykettä, ja sitten lopetin senkin kokonaan. Maitohappotasojen seurantaa on nykyään helppo tehdä, mutta itse en koskaan sellaista harrastanut, eikä 20 vuotta sitten ollut siihen vielä kummoisia mahdollisuuksia. Näin lukuisat harjoitukset menivät ihan "vihkoon", kun vauhdit karkasivat järjestään liian koviksi. Kun se kertautui päivästä, viikosta ja kuukaudesta toiseen niin kausihan olikin jo aika lailla paketissa. Ei sitten muuta kuin uutta, liian kovaa harjoittelua sisältävää treenikautta kohti, toki puolisen vuotta ilman juuri mitään pitoa. Itse en siis koskaan käyttänyt nastakenkiä, ja hyppäys kevään ensimmäisiin Sm-kisoihin olikin melkoinen, kun vauhtia piti äkkiä saada pari minuuttia per kilometri pois. Se onnistuikin ilman mitään kunnon tehoharjoittelua ja käytännössä suoraan "lumihangesta". Sitten tuli taas kuukausien stoppi, kun ohjelmoitu, asteittain etenevä harjoittelusuunnitelma puuttui, tekniikka sakkasi ja palautuminen harjoittelusta jäi kokonaan väliin.

    Ennen kengät olivat lähinnä suojaamassa juoksijoiden jalkoja, kun taas nykyään ne toimivat huipputeknisinä suorituksen tehostajina. Uusimmat kenkäinnovaatiot myös auttavat juoksijoita palautumaan nopeammin kilpailuista. Kun itse juoksin kilpaa, niin ohutpohjaisilla kengillä tuli helposti rasitusvammoja, varsinkin jos niillä erehtyi tekemään asvaltilla vähänkään enemmän kovempia harjoituksia. Maantiellä menestyminen vaatii maantiellä juoksemista ja radalla pääsee kovaa, jos on viitsinyt juosta piikkareilla ja tekniikka on oikea. Itse en juuri kummastakaan välittänyt, niinpä juoksin maastossa.

    VastaaPoista
  2. Niin tänään maanantaina vitoskanavalta 16:30 Bostonin maraton.

    VastaaPoista
  3. Niin ja sitten ensi sunnuntaina 11:15 vitoselta Lontoon marathon.

    VastaaPoista